Receptář studentů Gymnázia Chotěboř…jak vlastně vznikl?

Možná se vcelku oprávněně ptáte, jak a proč vznikl na všeobecně zaměřeném osmiletém gymnáziu receptář? Copak studenti mají nějaké pracovní činnosti, kde se učí vařit?
To jistě ne, ale asi víte, že naše gymnázium se již řadu let pyšní prestižním mezinárodním titulem EKOŠKOLA, kde cílem tohoto programu je snižovat dopad školy, ale i jednání každého jednotlivce, na životní prostředí. A právě tím, co jíme, jak se stravujeme, můžeme velmi významně ovlivnit nejen své zdraví, ale i svět kolem sebe. V rámci projektu Menu pro změnu, se studenti zabývali tématy jako konzumace masa, sezónní a lokální potraviny, palmový olej, fairtrade, nebo průmyslově vyráběné potraviny. A nebylo to tak, že by o těchto tématech jen diskutovali, ale snažili se změnit nejen stravovací návyky svoje a své rodiny, ale motivovat ke změnám i lidi ve svém okolí. V rámci aktivit, které se opakovaně objevují v náplni školy, jako je Den bez palmového oleje, Fairtade Vánoce, Sportuj a pomáhej, Namíchej si svou sváču!, Víkend otevřených zahrad a mnohé další, se studenti těmito tématy zabývají a také na ně připravují, pečou a vaří mnoho různých zdravých dobrot podle osvědčených rodinných receptů.
Myslím, že by byla opravdu škoda se s vámi o tyto zdravé, rodinné, často po generace předávané recepty nepodělit! Proč kupovat průmyslové potraviny, často plné chemických přísad, palmového tuku a mnohdy vyráběné v daleké cizině a převážené přes půlku světa! Vraťme se na své zahrádky, k umění svých babiček a připravujme si zdravé, a přírodě prospěšné, dobroty!
Tak si s námi pojďte prolistovat náš receptář a zkuste nějaký osvědčený recept! Máme tady léto a s ním spoustu čerstvých surovin z přírody, které nás k tomu přímo vybízejí.


Velké poděkování patří Anežce Čapkové a Kamče Klepetkové ze sexty, které celý receptář sestavily a přidaly i úvodní slovo. Skutečná tečka na dortu jsou nádherné kresby od Betty Fiedlerové ze septimy. Díky mnoha hodinám jejich trpělivé práce se zrodila skutečná kniha, kterou vám teď můžeme předložit.
Za Ekotým GCH, Mgr. Eva Jirsová

Populární příspěvky z tohoto blogu

Spolupráce AOPK ČR s chotěbořským gymnáziem pomáhá přírodě i ekologickému vzdělávání studentů

Mapování kaštanovníku setého na území CHKO Železné hory a okolí (SOČ)

Vyrobte si domeček pro žáby