Jiřičky, Ptáci roku, přilétají a hned mají problémy. Můžeme jim pomoci?

Milí přátelé ptáků,celé předjaří jsem se těšila na návrat jiřiček, letos držících titul Pták roku. Miluji jejich veselé švitoření, jsou pro mě, a určitě nejen pro mě, spolu s vlaštovkami poslové jara a štěstí. Bohužel, ne všude se na jiřičky těší. Někoho trápí hromádky trusu, které po jiřičkách zůstávají, někdo se bojí parazitů, a jinde by sice jiřičky chtěli, ale při rekonstrukci použili nové voduodpudivé barvy na fasádu a jiřičkám prostě hnízda nedrží.

Chtěla bych vás poprosit: buďte k jiřičkám tolerantní, všímejte si jich a máte-li s nimi problémy, zkuste je vyřešit, třeba i s našimi návody. Právě v rámci kampaně Pták roku 2020 jsme pro vás připravili množství informací a budeme vděčni za jejich šíření.

Jiřička Toni Genes
ČASOPIS PTÁK ROKU 2020Přečtěte si speciál časopisu Ptačí svět Pták roku 2020 - jiřička obecná, kde o jiřičkách zjistíte mraky informací, včetně toho, jak jim pomoci! Kdo má s jiřičkami nějaké problémy, nalezne v časopise i návody k řešení. Dozvíte se také, že podle vyjádření Státního zdravotnického ústavu se nemusíme bát ani případných parazitů z jejich hnízd. A prohlédnete si spousty krásných fotografií jiřiček! Připravujeme i další materiály, např. informační letáky k šíření v pdf i tištěné podobě.

29.4. ORNITOLOG NA DRÁTĚ - JIŘIČKA, VLAŠTOVKA, NEBO RORÝS?Ve středu 29. dubna v 17:30 bude Česká společnost ornitologická živě vysílat pořad Ornitolog na drátě, zaměřený tentokráte na jiřičky a další druhy ptáků žijících ve městech. Pořad jsme spustili začátkem dubna, abychom zůstali v kontaktu s našimi příznivci i v době koronavirové krize. Bližší informace o pořadu naleznete na webu ČSO www.birdlife.cz/ornitolog-na-drate/Mimochodem, víte že na dosud proběhlé díly se můžete podívat i ze záznamu na našem YouTube kanálu ?Pokud chcete dostávat pravidelně pozvánky na tento i další díly Ornitologa na drátě, vyplňte prosím svoji adresu zde: : https://forms.gle/ZyX2bBvmWJak4MaE6

VYTVOŘTE JIM BLÁTOIhned po příletu číhá na jiřičky velký problém - sucho, se kterým se Česko aktuálně potýká. Z vysušené hlíny hnízdo nepostaví, potřebují bláto, které bude dobře lepit. Každý z nás může jiřičkám pomoci tak, že jim na zahradě připraví nádobu s hlínou, kterou zalije vodou. Pokud jsou jiřičky v okolí, rychle zdroj bláta najdou. Další možností, jak jiřičkám pomoci, je umístění umělých hnízd, která dobře přijímají a úspěšně v nich vyvádějí mladé. Ta vyřeší i problém s padáním hnízd kvůli voduodpudivým fasádám. Umělá hnízda lze pořídit např. na webu zelenadomacnost.com, kde mají navíc členové ČSO 5% slevu.

NESHAZUJTE JIM HNÍZDA, JINDE NEZAHNÍZDÍ!Jiřičky se zpravidla vrací hnízdit na stejné místo, kde se narodily. Celé generace jiřiček obývají tentýž objekt po desítky let. Pokud tedy mají příležitost. Bohužel se setkáváme s tím, že někteří lidé se snaží jiřičkám v hnízdění zabránit a dokonce hnízda shazují i v době, kdy sedí na vejcích nebo krmí mláďata. To už jde vskutku o barbarský čin a navíc je i v rozporu se zákonem. Krmení mladých jiřiček a jejich vyvádění z hnízda je přitom krásná a poučná podívaná. Pokud někdo jiřičkám v průběhu hnízdění hnízdo shodí, znamená to pro ně většinou předčasný konec sezóny. Budou se samozřejmě snažit postavit hnízda nová, pokud jim v tom nikdo nebrání. Zjistíme-li, že někde shazují jiřičkám hnízda, či jim jinak aktivně brání v hnízdění (např. umísťováním sítí nebo ostrých bodců), zkusme s majiteli promluvit třeba i s pomocí našich materiálů. Třeba jim jen vadí hromádky trusu a vyřeší to vhodně zvolená a umístěná podložka… Když to nepomůže, kontaktujme prosím Českou inspekci životního prostředí www.cizp.cz.

MAPUJTE JEJICH HNÍZDAKaždý se může aktivně zapojit do mapování míst, kde jiřičky hnízdí. Všímejme si jiřiččích hnízd a zaznamenávejme údaje do databáze na webové stránce www.rorysi.cz. Databáze se sice jmenuje po rorýsech, ale můžeme zde zaznamenávat i jiřičky. Údaje pomohou získat lepší přehled o naší populaci jiřiček, ale také například pomohou úředníkům při rozhodování o stavebních úpravách.PŘISPĚJTE NA OCHRANU STĚHOVAVÝCH PTÁKŮ!

ČSO podporuje mezinárodní kampaň na ochranu stěhovavých ptáků Let o život. Všem dárcům srdečně děkujeme! Ochranu stěhovavých ptáků (včetně jiřičky) ve Středomoří i u nás je možno podpořit na stránkách zabezpečeného dárcovského portálu DARUJME.CZ - LET O ŽIVOT , kde v aktualitách uvádíme i co se právě děje ve Středomoří a kolik, a na co jsme již poslali vybraných peněz.

Děkuji vám všem, kterým nejsou jiřičky lhostejné a přispíváte k jejich ochraně nebo se prostě těšíte z jejich přítomnosti.

S přáním pěkného jara,Lucie HoškováČeská společnost ornitologická

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vyrobte si domeček pro žáby

Hromada kamení

PROJEKT BASECAMP

Víkend otevřených zahrad na Gymnáziu Chotěboř