Krajské kolo soutěže YPEF - „Mladí lidé v evropských lesích“ - ovládli studenti chotěbořského gymnázia




         Ve čtvrtek 14. dubna jsme brzy ráno dorazili na brněnské hlavní nádraží, odkud jsme šalinou dojeli až před Mendelovu univerzitu. Právě zde se na Lesnické a dřevařské fakultě konala soutěž YPEF – v překladu „Mladí lidé v evropských lesích“, na kterou jsme jeli s paní prof. Jirsovou poprvé, a tedy nevěděli, co nás čeká. Naše gymnázium vyslalo celkem dva týmy, každý v jedné kategorii, které se celé dopoledne pilně snažily a sbíraly body.




          Ihned po přivítání symfonií lesních rohů jsme psali test ze znalostí o lese, ve kterém se oběma týmům podařilo získat plný počet bodů. Poté už měl každý tým svůj vlastní program a postupně se všichni vystřídali na poznávačkách a vyzkoušeli si těžit dřevo na herním simulátoru. Mezi určováním letorostů, stop lesní zvěře, šišek, či bylin byla i poznávačka dravců a plemen loveckých psů, kde jsme měli živé exponáty a některé z nich se ochotně nechali i pohladit.




         Po odpolední prohlídce fakultních sbírek a celé školy jsme po dlouhém čekání opět zaslechli troubení lesních rohů. Tentokrát ohlašovalo vyhlašování výsledků a my napjatí a plní vzrušení zjistili, že jsme skončili na stupních vítězů. Mladší tým (Tereza Klabenešová, Anna Stehnová, Tereza Stehnová) se umístil na 2. místě a ten starší (Anna Boháčová, Tereza Ondráčková, Jan Venc) dokonce na místě prvním, s tím, že postupujeme do národního kola. S sebou domů jsme si navíc kromě diplomů, cen a postupu odvezli i trofej ve formě liščí kožešiny, jíž nám lesníci darovali. Na stole ve sborovně se skutečně krásně vyjímá!


Tereza Ondráčková, septima Gymnázia Chotěboř

Populární příspěvky z tohoto blogu

Spolupráce AOPK ČR s chotěbořským gymnáziem pomáhá přírodě i ekologickému vzdělávání studentů

Mapování kaštanovníku setého na území CHKO Železné hory a okolí (SOČ)

Vyrobte si domeček pro žáby