Článek o našem gymnáziu v havlíčkobrodském Deníku





Chotěboř – Gymnáziu Chotěboř se opět podařilo obhájit mezinárodní titul v projektu Ekoškola
Přírodní zahradu vybudovali studenti gymnázia v rámci mezinárodního projektu Ekoškola
       Do něho jsou zapojeny školy z více než padesáti dvou zemí světa. Hlavním smyslem Ekoškoly je co nejvíce snížit dopad školy na životní prostředí. Z toho důvodu žáci ve spolupráci s učiteli a personálem školy pořádají, již více než patnáct let, každoročně desítky akcí, soutěží a dalších osvětových činností.
„Prestižní ocenění Ekoškola jsme obdrželi již v roce 2013, a to s tématy odpady a prostředí školy. V letošním roce jsme se ho snažili obhájit a zároveň i posunout dál," uvedla hlavní koordinátorka projektu Eva Jirsová. Ta dodala, že v letošním roce zařadili další tema, a to vodu.      „V rámci těchto temat například celá škola třídí více jak deset druhů odpadů, máme vlastní geopark a přírodní zahradu, pěstujeme byliny, čistíme chotěbořskou zeleň, tůně a spousty dalších aktivit," svěřila se Jirsová. Ta podotkla, že na škole funguje mimo jiné také Ekoklub, který má vlastní ekotým.
     „Titul Ekoškola je pro gymnázium především prestižní záležitost. V Kraji Vysočina je velmi málo škol, které se zabývají ekologií a různými osvětovými činnostmi," řekl ředitel Gymnázia Chotěboř Vladislav Smejkal, který je zároveň i členem ekotýmu. „V kraji spolupracujeme například se základní školou v Malči," dodal Smejkal. Ten podotkl, že 18. června pojede zástupce za školu s jedním žákem do Senátu České republiky, kde proběhne oficiální předání titulu.
      Aktivním členem ekotýmu je i Monika Stará, která chodí do oktávy. Ta je již osm let v Ekoklubu a z toho tři roky v ekotýmu. „V Ekoklubu jsem od té doby, co jsem nastoupila na gymnázium," uvedla Stará.     „Každoročně se účastním mnoha akcí, soutěží a především se snažím mladším studentům předávat další zkušenosti," popsala Stará. Ta pokračovala, že ji ekologie zajímá a naplňuje. „Samozřejmě většina aktivit probíhá mimo školní vyučování, ale i přesto jsou předměty, ve kterých se ekologickými aktivitami zabýváme," konstatovala Stará s tím, že z aktivit bude jistě čerpat i v budoucnosti.     Podle Jirsové by však těchto úspěchů nešlo dosáhnout bez velké podpory vedení školy a především pak i chotěbořské radnice.     „Město si velmi váží všech činností studentů a učitelů a rozhodně jim za to patří velké poděkování," řekl místostarosta Chotěboře Zdeněk Janovský. Podle něho by v budoucnosti mohlo dojít i k rozšíření činností Ekoklubu v dalších lokalitách na Chotěbořsku.


Populární příspěvky z tohoto blogu

Vyrobte si domeček pro žáby

Hromada kamení

PROJEKT BASECAMP

Víkend otevřených zahrad na Gymnáziu Chotěboř