Projekt „Kameny a voda“ chotěbořského gymnázia vrcholí!

Naše gymnázium je zapojeno do projektu „Kameny a voda“. Jedná se vzdělávací projekt v oblasti geověd, ve kterém se nám dostává znalostí nejen z teorie ale i z praxe. Neuběhlo mnoho času od posledního kurzu a my se chystali vydat na dobrodružné pokračování tohoto projektu. Tentokrát jsme se vydali do terénu, třída kvinta jela na exkurzy.
Na začátku prvního exkurzního dne jsme nejdříve navštívili slévárny v Novém Ransku. Když jsme se po krátké přednášce týkající se historie a samotné výroby konečně šli podívat přímo na místo dění, byli jsme překvapeni. Jak složitým a náročným procesem ta litina vzniká?!
Další zastávkou bylo Staré Ransko, kde se dříve dobývala hornina potřebný k výrobě litiny, stejně jako krásný obkladový kámen - gabro. Neméně zajímavý byl ještě činný lom v Lipnici nad Sázavou. Zde se těží žula již od doby první republiky a kromě samotného lomu jsme opět měli možnost nahlédnout do výrobního procesu a vidět tak, jak se z bloku horniny v lomu stane například dlažební kostka nebo leštěná deska.
Jestliže jdete po „cestě kamenů“, nemůžete vynechat lokalitu Vlastějovice. Zde jsme hledali a dobývali horniny jako je například magnetit, který se zde těžil, nebo písmenkový pegmatit a další. Poslední zastávkou prvního dne byl dnes již zatopený lom Borek u Chotěboře. Tento lom při krásném počasí láká svou průzračnou vodou mnoho zvědavců. Ovšem dříve se zde dobýval hadec a eklogit. Dodnes se zde navíc vyskytuje sleziník hadcový, což je endemitní kapradinka České republiky.
Úvod druhého dne odstartovala zajímavá přednáška (na téma zpracování uranové rudy a uranu) a prohlídka části areálu Dolní Rožínka. Samozřejmě jsme se nepodívali do samotného dolu 1200 metrů pod povrchem, ale ukázali nám kalojem a objasnili tak souvislost mezi kamenem a vodou.
Voda je pro nás velice důležitá. Proto bychom spojitost vody a kamene neměli opomíjet. Proto se naší poslední zastávkou stala Březová na Svitavou. Tamější podzemní voda zásobuje jedno z našich velkých měst – Brno.
Mezi Březovou a Dolní Rožínkou jsme navštívili ještě lom Rožná, kde se dají nalézt horniny téměř všech barev. Jedná se konkrétně o růžový nebo zelený lepidolit, či různé odrůdy turmalínu.
My jsme si z těchto geologických exkurzí odvezly spoustu znalostí a zážitků, na které jen tak nezapomeneme. Naše poděkování patří i našim odborným průvodcům – pánům geologům RNDr. Danielovi Smutkovi a Mgr. Janu Douckovi z Vodních zdrojů Chrudim.

Za „nové geology“ Pavla Henzlová, kvinta Gymnázia Chotěboř


Populární příspěvky z tohoto blogu

Spolupráce AOPK ČR s chotěbořským gymnáziem pomáhá přírodě i ekologickému vzdělávání studentů

Mapování kaštanovníku setého na území CHKO Železné hory a okolí (SOČ)

Vyrobte si domeček pro žáby