Výzvy přijímáme

Školy z osmi evropských zemí se zapojí do mezinárodního projektu, jehož heslem je pro letošní rok „Voda spojuje“. A to by tak hrálo, aby jednou ze zemí nebyla Česká republika a ještě dvakrát hlasitěji by hrálo, kdybychom mezi zúčastněnými školami nenašli Gymnázium Chotěboř. A samozřejmě tam je!

Koordinaci projektu má na starost Sdružení TEREZA a může se do něj přihlásit jakákoli školská instituce pyšnící se titulem Ekoškola. Titul je sice hezká věc, ale v tomto případě je potřeba udělat ještě něco navíc. Konkrétně je to realizace projektu s tématem voda. My, zástupci z Chotěboře, vyrážíme do boje s projektem Tůně u Chotěboře, který se v současné době velmi činí a plánuje své vyvrcholení na jaro tohoto roku. Tůně se nacházejí v bezprostřední blízkosti města u hlavní komunikace z Chotěboře do Ždírce n./D., vedle chotěbořského pivovaru. Tato lokalita je významná svou pestrou flórou a faunou, které dominuje kriticky ohrožený, velmi vzácný obojživelník, čolek velký. My se podílíme na rekonstrukci oblasti a snažíme se tak zlepšit podmínky pro život místních chráněných osadníků.

A když už mladí něco dělají, je třeba toho využít, a proto byl náš projekt záhy zapsán i do další výzvy – Zelené školy. Tu má opět na povel Sdružení TEREZA a s ním ještě Nadační fond Tesco, kteří se snaží podnítit zájem Ekoškol sdílet své „zelené aktivity“. Doslova nás vyzvaly k vymyšlení a uspořádání smysluplné akce, při které pomůžeme školní zahradě nebo přírodě v našem okolí. Protože naše školní – přírodní – zahrada je při nejmenším na úrovni, rozhodli jsme se nominovat černého koně soutěže Tůně u Chotěboře. Během jednoho dne byl tento nesmělý, ale smysluplný projekt vyryt na dvě listiny zachycující energii mládí. Už to je úžasná věc, která nepotřebuje dalších komentářů. Nicméně naše srdce i ruce jsou otevřené a případné finanční odměně či hodnotným cenám s mezinárodní příchutí se nebráníme. Proto pro nás můžete i vy hlasovat na stránkách zelených škol a podpořit tak projekt, tůně, čolka, město, školu a mladou aktivitu.

Uvidíme, jak naše želízko ve dvou ohních dopadne. Každopádně není špatné zjišťovat, že planeta Země prozatím nechystá změnu svého zbarvení – zelené školy voda spojuje.        
Michaela Chalupová,  Ekoklub Gymnázia Chotěboř

Hlasujte, prosím pro náš projekt na  http://www.zeleneskoly.cza to od 22.2. do 9.3.2014.

Za Vaše hlasy děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Spolupráce AOPK ČR s chotěbořským gymnáziem pomáhá přírodě i ekologickému vzdělávání studentů

Mapování kaštanovníku setého na území CHKO Železné hory a okolí (SOČ)

Vyrobte si domeček pro žáby