Jak jsme pomáhali přírodě v JV Asii

Myjete si ruce mýdlem? Používáte vlasové oleje? A vůbec, dbáte na hygienu? Potrpíte si na sušenky či brambůrky? Milujete čokoládu a zmrzlinu? Nebo jste snad ekologičtí a jezdíte na biopalivo?
              
Pokud jste na některou z těchto otázek odpověděli kladně, měli byste vědět, že se podílíte na hubení orangutanů, kácení deštných pralesů v Indonésii a porušování práv domorodých obyvatel.
                
Na všechna tato fakta (a mnohá další) jela do jihlavské zoo 31. května poukázat skupina dívek z Ekoklubu Gymnázia Chotěboř v čele s paní profesorkou Jirsovou. I naše škola se totiž zúčastnila mezinárodní kampaně Olejmánie, která se snaží odhalit veřejnosti nanejvýš znepokojivé poznatky o pěstování palmy olejné v jihovýchodní Asii a o tom, co produkce palmového oleje znamená pro lidi i zvířata na druhém konci zeměkoule.
               
Během školního roku jsme shromažďovali informace o palmovém oleji, sepisovali  produkty na našem trhu, které tento rostlinný olej obsahují, a vyplnili soutěžní kvíz. Celá akce pak vyvrcholila právě programem v Jihlavě, na kterém vystoupili tři z nás s prezentací o problematice palmového oleje a další naše kolegyně s tematickými aktivitami pro dítka vzdělávající se v zoo.
                
Ač nám počasí příliš nepřálo, doufáme, že návštěvníci si odnesli kladné dojmy (nebo snad naopak záporné?) a že jsme aspoň někoho donutili zamyslet se nad důsledky svého nákupu v supermarketu. My sami jsme si návštěvu zoo velmi užili a vřele doporučujeme malé tygře i tapíře!
                                       
Za Ekoklub Gymnázia Chotěboř,

Ludmila Stará



Populární příspěvky z tohoto blogu

Spolupráce AOPK ČR s chotěbořským gymnáziem pomáhá přírodě i ekologickému vzdělávání studentů

Mapování kaštanovníku setého na území CHKO Železné hory a okolí (SOČ)

Vyrobte si domeček pro žáby