Ekologická olympiáda, aneb studenti chotěbořského gymnázia opět míří do národního kola

Zajímáte se o bonitaci půd? Nebo se raději hrabete v hlíně a zkoumáte edafon? Pravda, to nejsou zrovna obvyklé koníčky. Nicméně když se studenti našeho chotěbořského gymnázia vypravili na ekologickou olympiádu, nebyly pro ně tyto pojmy ničím cizím. Nachystáno toho na ně bylo ještě mnohem více. Sami například kopáním u Sobíňova získávali půdu pro naši půdní sondu. Letošním tématem pro krajské kolo této soutěže totiž byla zvolena právě půda.

Ve středu 17. října se dva naše týmy vypravily přes celou Vysočinu, aby se až v Litohoři u Moravských Budějovic utkaly s konkurencí dalších deseti týmů o postup do národního kola. Hned po příjezdu na nás čekalo docela milé překvapení, jelikož jsme po mnohaletých zkušenostech z podobných soutěží už ani nedoufali v dobré zázemí. Ubytovali jsme se v pěkném areálu s dřevěnými chatkami, plně fungujícím sociálním zařízením a permanentní možností schovat se pod střechu.

Dlouho jsme se ovšem neradovali, protože již první den nás očekávala velká část soutěže. Jednak jsme museli nechat zapracovat mozky nad obecným testem o půdě, dále na nás čekaly otázky týkající se historie využití půdy a potom dvě „poznávačky“ – již zmiňovaný edafon (tedy živé půdní organismy) a půdní typy. Již takto vědomostně vyždímaní jsme se pozdě večer pustili do přípravy na praktickou část, která nás čekala další den.

Ve čtvrtek ráno jsme byli vybaveni načiním na chytání půdních živočichů, různými tabulkami a rýčem pro účely měření ornice (ačkoli u některých účastníků s lehce sebevražednými sklony bych se nedivila ani pokusům o vykopání vlastního hrobu). Potom už nám nic nebránilo vyrazit do terénu – na pole. Tam jsme zjišťovali kromě hloubky prokořenění a ornice také aktuální situaci eroze. Navrhovali jsme různá protierozní opatření, plodinu pro další rok a tak podobně. Později odpoledne jsme svou práci obhajovali před odbornou porotou, popisovali naši půdní sondu a dostalo se i na obávanou malou půdní maturitu, ve které jsme si mohli vytáhnout kterýkoli z patnácti zákeřných okruhů.

Potom už jsme si konečně mohli vydechnout a počkat si na výsledky. A jakže to dopadlo? Ani letos se naše gymnázium nenechalo zahanbit a napodobilo úspěchy z minulých let. Tým Chotěboř B ve složení Zuzana Dvořáková (sp), Jan Dobrovolný (3.A) a Ondřej Jirsa (sx) se při své premiéře na této soutěži umístil na krásném pátém místě a tým Chotěboř A ve složení Petra Venhauerová (sp), Dorota Klepetková (sx) a Monika Stará (sx) se dočkal sladkého vítězství a s prvním místem v krajském kole ekologické olympiády získal automatický postup do národního kola.

V pátek už jsme sice unavení, zato s dobrým pocitem odjížděli. Někteří tu byli zřejmě naposledy, jiní se sem za rok zase podívají a určitě přibydou nějací nováčci. Zkrátka, laťka je nasazena vysoko, ale my se ji budeme držet zuby nehty!  

 Monika Stará 


Populární příspěvky z tohoto blogu

Vyrobte si domeček pro žáby

Hromada kamení

PROJEKT BASECAMP

Víkend otevřených zahrad na Gymnáziu Chotěboř