Geopark Chotěboř

článek pro chotěbořský deník Chotěbořské Echo

Stavba geoparku Gymnázia Chotěboř začala již před několika týdny, když skupina studentů pilně připravovala plochu pro kameny, při podzimním zahradničení. Natahovali fólie, které pečlivě zatloukávali, aby se jim ani náhodou nepodařilo odtrhnout z určeného místa. Teď už jen čekat, než přivezou kameny. Těch jsem se dočkali listopadu. 
Kameny přivezlo obrovské nákladní auto, o kterém si nikdo nemyslel, že by se mohlo prodrat skrz naší skromnou branku. To se naštěstí podařilo a celá přihlížející skupina si oddychla od obávaného pana školníka. Ale zatím jsme si nemohli dovolit jásání a radování neboť se objevil další problém. Tento zádrhel byl ve formě větví a větviček našeho výstavního platanu. S těmi se nepohodla kabina řidiče pro ovládání jeřábu a tak všem nezbývalo nic jiného, než neustále utíkat před padajícími větvičkami. To bylo obtížné obzvlášť pro studenty, kteří měli na starost fotit a natáčet veškeré momenty tohoto dění. 

Celé „divadélko“ sledovali ti šťastnější studenti z oken. Proč ti šťastnější? Nikomu se přeci nechce mrznout venku, pokud může celou akci sledovat v pohodlí a teple z okna školy. Z tohoto pohledu vše vypadalo jako humorná groteska z filmu. Prvotní zděšení jestli auto projede bránou. Úleva, po které nastupuje druhé zděšení, jak dopadne náš chudáček platan. Řidič, ale vše hravě zvládnul. S navigací paní profesorky a studentů se octnul každý kámen na svém místě. Teď už nezbývalo nic jiného, než aby se auto dostalo zpět na silnici. To se naštěstí podařilo a tak všichni přežili ve zdraví a bez jakékoliv újmy. Především si každý mohl naplno oddychnout a vydat se zpět do tepla školy. 

Michaela Spilková, sexta (2011/12) Gymnázia Chotěboř

Podpořeno z programu Think Big

Nákladní auto s kameny (foto: Petr Šídlo)

Populární příspěvky z tohoto blogu

Spolupráce AOPK ČR s chotěbořským gymnáziem pomáhá přírodě i ekologickému vzdělávání studentů

Mapování kaštanovníku setého na území CHKO Železné hory a okolí (SOČ)

Vyrobte si domeček pro žáby