Zodpovědná spotřeba potravin (Obhajoba II. titulu Ekoškola)



Projekt Zodpovědná spotřeba potravin – jedno z témat Ekoškoly




V roce 2013 získalo naše gymnázium titul Ekoškola, přičemž roku 2015 se před naši školu postavila velká výzva a to tento titul obhájit, což se díky usilovné práci našich studentů a profesorů podařilo. Tento rok jsme dostali za úkol titul obhájit podruhé. Jedním z dílčích projektů, které nám mají toto umožnit, je projekt Zodpovědné spotřeby potravin, do kterého jsme se s chutí pustili. Celý projekt jsme zahájili analýzou spotřeby potravin v domácnostech prostřednictvím dotazníků, které jsme rozdali mezi studenty našeho gymnázia. Tento dotazník měl odhalit jaké potraviny a kde naše domácnosti nakupují, jestli dbají na původ potravin a způsob jejich výroby. Zda nějaké potraviny upřednostňují, zda je rozhodující jen cena, nebo také kvalita, původ apod. Po vyhodnocení této analýzy jsme se vydali prozkoumat a analyzovat náš školní bufet, za účelem zjistit, jaké druhy potravin se tu prodávají a jaké je jejich složení. Jistě jste už slyšeli o nové vyhlášce ministerstva školství, která prakticky zakazuje prodávat valné množství potravin, které se dnes v bufetu nabízejí. Díky této vyhlášce, která klade vysoké nároky na složení potravin, je takřka jisté, že bufetům ve školách hrozí uzavření. Analýza bufetu by měla zmapovat celou současnou nabídku potravin i nápojů nabízených ve školním bufetu. Po tomto šetření vyhodnotíme, které potraviny a nápoje jsou v souladu s novou vyhláškou, tudížby se mohli v bufetu ponechat a které ne. Dále se pokusíme s vedoucí našeho bufetu projednat různé zdravější alternativy potravin, které by mohla ve svém krámku prodávat. Cílem analýzy je především zachránit bufet a zajistit tak každému studentovi a profesorovi přístup ke zdravějším snídaním, či svačinám. Jedním z hlavních cílů tohoto projektu je také to, aby se lidé více zajímali, z jakých zemí pochází potraviny, které si kupují, ale i podpora sezonních potravin a produktů vyrobených v České republice a přímo v našem regionu. Na vernisáži „Výstavy na stromech“ jste měli možnost ochutnat několik sladkých i slaných výrobků, které jsme sami připravili právě z plodin, které nyní na podzim dozrávají na našich zahradách, jako jsou dýně, cukety, švestky, rebarbora, jablka a další. Kromě malých ochutnávek si návštěvníci mohli odnést i recepty, jak si tyto dobroty sami doma připravit a jíst tak nejen zdravě, ale i velmi levně a ekologicky. Také bylo možné ochutnat několik výborných doma vyrobených šťáv, jako je jahodová, bezinková a lipová, ke kterým byl připravený recept. (recepty najdete na našich stránkách) Projekt nese název Zodpovědná spotřeba potravin, a proto se budeme během celého roku prostřednictvím výuky, výstav, besed a přednášek snažit upozornit veřejnost a studenty na problematiku správné spotřeby potravin a ukázat tak na různé ekologické problémy související s jejich nezodpovědnou spotřebou. Tak uvidíme, jak se nám vše vydaří!

Za Ekotým GCH Tereza Kruntorádová



Ekotým projektu ZODPOVĚDNÁ SPOTŘEBA POTRAVIN



Mgr. Eva Jirsová – koordinátorka EVVO 
Mgr. Irena Žáková – učitelka biologie Mgr. 
Mgr. Vladislav Smejkal – ředitel GCH 

Tereza Kruntorádová – studentský koordinátor
Jitka Myslivcová – zapisovatelka - schůzky, monitorovací zpráva
Aneta Jirková – tiskový mluvčí, vedení sekce projektu na stránkách Ekoškoly 
Nikola Jindrová, Anna Průšová – nástěnka
Simona Tomková, Ilona Fejfarová







Akce

















Seminář z biologie pro 3. ročník

Tercie

Žádné komentáře:

Okomentovat