„Koření života…“ třídy kvinta 2020/2021

„Jiná výuka“ stále pokračuje a dává vzniknout dalším zajímavým počinům.

 

Třída kvinta v rámci svých praktik z biologie nejen pozoruje a fotí jarní přírodu, která se letos probouzí jen velmi pozvolna, a proto získat snímky prvních kvítků není zrovna snadné, ale také provádí evidenci vzrostlých stromů ve svém okolí, nebo třeba pátrá po původu a využití různých druhů koření, které provázejí lidstvo již stovky a někdy i tisíce let.

 

Koření mívalo v minulosti obrovskou cenu, která se bez nadsázky vyvažovala zlatem. Vždyť získat koření v dávné minulosti znamenalo vydat se na daleké cesty do neznámých končin a mnohdy výsledkem nebylo jen ono cenné koření, ale i objev a zisk nových území.

 

Proč lidé tolik toužili po nových druzích koření? Byl to jediný zdroj lahodných chutí pokrmů a nápojů, žádné chemické náhražky k dispozici nebyly. Navíc mnoho druhů koření se využívalo a využívá jak v lidovém léčitelství, tak v oficiální medicíně dodnes. Pojďte tedy s námi proniknout do tajuplných vůní exotických druhů koření!

 

Podívejte se, co studenti vypátrali, a třeba vás to tak zaujme, že si sami nějakou tu dobrotu doma připravíte, nebo využijete skrytá tajemství a léčebné síly ukryté v přírodě!

Odkaz na naši práci zde!

Mgr. Eva Jirsová a kvinta

Populární příspěvky z tohoto blogu

Spolupráce AOPK ČR s chotěbořským gymnáziem pomáhá přírodě i ekologickému vzdělávání studentů

Mapování kaštanovníku setého na území CHKO Železné hory a okolí (SOČ)

Vyrobte si domeček pro žáby