Včelař mezi námi

Ve čtvrtek 17. prosince 2020 naši třídu Sekundu navštívil o hodině Biologie včelař a student ze 4.A Martin Antl. S sebou měl prezentaci a různé vybavení ke včelaření, například dýmák, rámek s pláství, …



Celou hodinu nám přednášel o včele medonosné a včelaření. Dozvěděli jsme se díky němu spoustu zajímavostí jak o samotných včelách, tak o včelaření jakožto takovém. Jednou ze zajímavostí je například to, že když zemře královna, tak aby včelstvo nestrádalo, než se vylíhne další královna, jedné z dělnic zduří vaječníky a začne fungovat jako matka. Až na to, že není oplodněná a z vajíček se tudíž líhnou pouze trubci.

Zarážející informací pro nás bylo i to, že nejvíce oček ve složeném oku má ze všech kast trubec. V jednom jeho oku je 9000 ÷ 9500 očky. Naproti tomu matka jich má nejméně. Počet oček v jejím oku se pohybuje mezi 3500 ÷ 4000. Uprostřed je dělnice, protože počet jejích oček v oku je někde okolo 4000 ÷ 4500. Opodstatněním počtu oček v jednom oku jsou rozdílné úlohy života včely. Matka většinu života tráví uvnitř úlu, kde je tma, proto zrak tolik nevyužívá. Na rozdíl od dělnice, která velkou část života stráví jako létavka létající venku za světla pro pyl a nektar. A proč jich má vlastně trubec nejvíc? Je to hlavně z důvodu páření. Kdo totiž dříve při snubním letu uvidí matku, ten ji dříve oplodní. Zde opravdu platí přísloví: „Kdo dřív přijde, ten dřív mele.“, i když většina trubců nemele vlastně vůbec.

Ohledně včelaření nám Martin ukazoval pomůcky, které si přinesl. Dokonce přinesl i základ plástve s již dostavěným kouskem. I přes roušky byla cítit krásná vůně včelího vosku. Nakonec nám ukázal rozložený úl, abychom věděli, jak to uvnitř vypadá.



Celé jeho povídání bylo poutavé, kdyby nezazvonilo, nejspíše by nemělo konce. Bohužel zazvonilo.

 

Johana Kramářová,

sekunda

Populární příspěvky z tohoto blogu

Spolupráce AOPK ČR s chotěbořským gymnáziem pomáhá přírodě i ekologickému vzdělávání studentů

Mapování kaštanovníku setého na území CHKO Železné hory a okolí (SOČ)

Vyrobte si domeček pro žáby