Hliníková mánie pokračuje!




      Jsem velice ráda, že mám možnost vám sdělit úžasnou zprávu, kterou na začátku tohoto projektu nečekal nikdo z nás. Ani v největších snech bychom nečekali, že naše „hliníková nádoba v Infocentru města Chotěboř“ se bude plnit k prasknutí takovou rychlostí! Společně jsme vytvořili tradici, která nás pohlcuje po celý rok. Rok 2015 byl doslova hliníkovou mánii, což nás neskutečně těší. I v tomto roce pokračujeme ve vybírání hliníku v budově Informačního centra města Chotěboř.

     A jak rozeznáme hliník od plastu? Na to máme jednu fintu. Hliníkové výrobky jdou snadno zmáčknout do kuličky a zůstanou tak. Oproti pokovovanému plastu, který se vrátí do své původní podoby. Chtěli bychom upozornit, že sáčky od kávy, od nejrůznějších oplatek a od pokrmů pro psy a kočky nejsou bohužel z hliníku, ale z plastu. Do naší nádoby je proto, prosím, neodkládejte. Hliník najdeme v podobě např. celohliníkového platíčka od léků (ne ta platíčka, kde je svrchní strana z bílého plastu), obalů od tavených sýrů a paštik, víček od jogurtů, alobalu, tubiček a plechovek s označením Al, starého hliníkového nádobí a příborů, žaluzií. Hliník také nereaguje na magnet.

     Vážíme si vaší podpory a těšíme se na další příspěvky. Postarejme se, aby se „hliník odstěhoval k nám do Chotěboře“.

     V Infocentru města Chotěboř můžete zanechat také staré mobilní telefony, o jejichž významném využití, jako zdroji vzácných prvků, jsme také v minulosti informovali. Když budeme mobily lépe recyklovat, nemusí se tyto kovy těžit v rozvojových zemích, kdy těžba často vede k ohrožování až vybíjení vzácných primátů, zejména goril.

Chraňme společně naše životní prostředí!


Jana Horáková za Ekoklub Gymnázia Chotěboř






Populární příspěvky z tohoto blogu

Spolupráce AOPK ČR s chotěbořským gymnáziem pomáhá přírodě i ekologickému vzdělávání studentů

Mapování kaštanovníku setého na území CHKO Železné hory a okolí (SOČ)

Vyrobte si domeček pro žáby