Gymnázium Chotěboř zaznamenává další úspěch!





      Studenti Gymnázia Chotěboř opět neváhali změřit síly, tentokrát v krajském kole Ekologické olympiády, která se konala 18. - 20. listopadu 2015 v prostorách CEV Chaloupky u Třebíče. Šest našich studentů, rozdělených do dvou týmů, se opět utkalo s ostatními šikovnými ekology z celého Kraje Vysočina. Boj to byl těžký! V prvním kole zejména exceloval náš starší tým, který i přes velice pozdní příjezd (stačili ještě odehrát během celého dne tři divadelní představení v rámci Dne studentů!) dokázal k půlnoci získat v testech nejvíce bodů ze všech. I mladší tým si ale vedl bravurně. Dalšími „disciplínami“ jsme proplouvali jako loď tažena tím nejpříznivějším větrem. Trochu postrašeni chytře vypadajícími protivníky a stále tak trochu vykolejeni letošním tématem – „Sport, rekreační aktivity a ochrana přírody“, jsme ale nepolevili a skutečně se nám podařilo dosáhnout skvělých výsledků. Obsadili jsme krásné 1. a 8. místo! Buďme k sobě ale upřímní, bez podpory našich skvělých profesorů bychom zdaleka tak výtečných umístění nedošli.




      Proč jsme se ale zúčastnili a co jsme si odnesli? Jednoduchá otázka a jednoduchá odpověď. Ekologická olympiáda nám umožnila vidět ochranu přírody tak trochu jinak. Tentokrát jsme nebyli pouze turisté, ale mladí ochránci přírody. Díky zábavným úkolům např. navrhování panelu naučné stezky, jsme nahlédli do práce skvělých lidí, jejichž posláním je uchování přírody pro další generace. Také jsme si uvědomili dopad některých sportovních a rekreačních aktivit na přírodu – mnohé aspekty této problematiky by nás nikdy ani nenapadly. Na Ekologické olympiádě je zajímavé také získání nových kontaktů a kamarádů, návštěva zajímavých míst a seznámení se s novými lidmi, protože součástí třídenního klání jsou i odborné exkurze a přednášky.

      Celkově to byla vskutku skvělá zkušenost – kdo se zúčastnil, neprohloupil. Naším dalším cílem je Národní kolo Ekologické olympiády, které se bude konat v červnu v CHKO Jizerské hory. Držte nám palce, ať se nám opět daří!


Za zúčastněné studenty Viola Pražáková

Populární příspěvky z tohoto blogu

Spolupráce AOPK ČR s chotěbořským gymnáziem pomáhá přírodě i ekologickému vzdělávání studentů

Mapování kaštanovníku setého na území CHKO Železné hory a okolí (SOČ)

Vyrobte si domeček pro žáby