Studenti Gymnázia Chotěboř oslavili Den Země prací pro Zemi



V rámci „Akčního dne“ vyhlášeného Sdružením Tereza jsme se rozhodli být akční a to hned na několika frontách. Tentokrát bylo naším úmyslem udělat další krok pro zlepšení vzhledu krajiny a ochranu biodiverzity na lokalitě Tůně u Chotěboře ( projekt „Tůně u Chotěboře“ organizace International Forum of Social Studies). 22. dubna, tedy na Den Země, se vypravila na místo dění skupina studentů ze třídy sexty, která se společně s pracovníky Českého svazu ochránců přírody Chotěboř tohoto úkolu zhostila. Již brzy si totiž budete moci přečíst o tůních, obojživelnících a projektu více na nových informačních tabulích. A právě teď bylo potřeba vytvořit betonové základy pro panely, při čemž jeden je umístěn ze severní strany otočený k hlavní komunikaci Chotěboř – Ždírec n./D. (na straně blíže k Pivovaru Chotěboř) a druhý s totožným obsahem si budete moci prohlédnout z menší příjezdové cesty na druhé straně lokality.



Souběžně s touto prací probíhala ještě výsadba ochranné zelené bariéry z rychle rostoucích vrb, která je umístěna na severní straně podél hlavní komunikace. Jednou bude snad tato stěna zabraňovat vhazování odpadků do tzv. Velké tůně ze silnice. Zároveň věříme, že se tento přírodní prvek stane útočištěm a hnízdištěm drobných pěvců a podpoříme tím tak rozvoj ptačí populace v oblasti kolem tůní. 




Zatím poslední z velkých plánovaných úprav na této lokalitě je výroba a zabudování dřevěných povalových chodníčků, které budou sloužit pro snazší přechod návštěvníků skrz celou lokalitu. Během brigády proběhlo první vyměřování možných míst, kde by se měly tyto lávky vyskytovat. Právě na nákup dřeva na výrobu těchto chodníčků jsme získali finanční prostředky z akce Zelené školy, kde jsme obdrželi ve veřejném hlasování dostatečně vysoký počet hlasů právě pro náš projekt.




Ještě téhož dopoledne se postarala další velká skupina sextánů o sběr odpadků na cestě napříč Chotěboří a to od gymnázia k tůním. Samozřejmě neopomněli od odpadků ulevit i lokalitě Tůně u Chotěboře, kde jsou dodnes patrné pozůstatky po bývalé černé skládce, která se zde koncem minulého století nacházela. Celkový „výtěžek“ letošního Dne Země činil neuvěřitelných sedm velkých pytlů odpadků.




A protože také náš geopark a přírodní zahrada u gymnázia potřebovaly trochu oprášit po zimním období, celé dopoledne zde pracovalo třicet studentů kvinty. Pomocí kartáčů odstranili povlak řas a sinic z povrchu bloků hornin, omyli informační tabule, vypleli záhonky a vyčistili jezírko, prostě připravili celou venkovní učebnu na nové vegetační období.


Další fotografie ze Dne Země:

Betonování patek sloupů v lokalitě Tůně u Chotěboře

Čištění jezírka

Kopání základů na upevnění informačních tabulí v lokalitě Tůně u Chotěboře

Výsledek naší práce v lokalitě Tůně u Chotěboře

Sázení rostlin 

Úprava záhonků


Michaela Chalupová, Gymnázium Chotěboř


Populární příspěvky z tohoto blogu

Spolupráce AOPK ČR s chotěbořským gymnáziem pomáhá přírodě i ekologickému vzdělávání studentů

Mapování kaštanovníku setého na území CHKO Železné hory a okolí (SOČ)

Vyrobte si domeček pro žáby