Slavnostní den na gymnáziu

článek pro Chotěbořské Echo

Ve znamení přírody se neslo sobotní odpoledne na chotěbořském gymnáziu. Právě 12. května vyvrcholily na gymnáziu hned tři projekty. Na návštěvníky čekaly rozsáhlé prezentace, příjemná atmosféra a spousta nových poznatků.

Největší událostí bylo slavnostní otevření Geoparku Gymnázia Chotěboř. Zde byl návštěvníkům průvodcem geolog  RNDr.Daniel Smutek z Vodních zdrojů Chrudim, který se také spolu se starostkou Eliškou Pavlíkovou, ředitelem gymnázia Mgr. Vladislavem Smejkalem a organizátorkou celé akce Mgr.Evou Jirsovou ujal slavnostního přestřihávání pásky. Samotné ceremonii však předcházely i motivační proslovy těchto osobností,ale zejména prezentace studentů o složité a dlouhé cestě, po které  prošli při tvorbě celého areálu. Geopark je zaměřen zejména na lokální horniny a je součástí Národního geoparku Železné hory.

Dalším projektem, který byl slavnostně ukončen, byl projekt Chotěbořská zeleň, během kterého studenti mapovali, dokumentovali, fotili, ale také uklízeli parky, zahrady a další zelené plochy ve městě i v jeho blízkém okolí. Návštěvníci měli možnost prohlédnout si několik doprovodných výstav fotografií a výtvarných prací dětí a odnést si např. pexeso, či informační brožury vytvořené samotnými studenty.

V neposlední řadě Gymnázium Chotěboř obdrželo certifikát přírodní zahrady, protože se studentům podařilo na „své“ zahradě vytvořit takové podmínky, které požadavky certifikace splňují.

Nejvýjimečnější na všech těchto projektech však je, že na jejich plánování i vlastní realizaci se podíleli přímo sami studenti. Kopali, betonovali a vyráběli dřevěné stojany na informační tabule, přiváželi půdu, připravovali záhony a sázeli květiny. Snad jen s velkými horninami jim musela pomoci těžká technika.

Zde je na místě znovu poděkovat všem sponzorům a pomocníkům, mezi které patří jak výše uvedené Vodní zdroje Chrudim, CEV Chaloupky, Nadace O2, majitelé lomů, odkud pocházejí horniny, nebo naši patroni z ČSOP Chotěboř a mnoho dalších.
Základem přírodní zahrady se stalo již dříve vybudované jezírko. 

Prostor za novou halou gymnázia „u platanu“ se však rozrostl o další zajímavosti. Kromě již zmíněného geoparku, zde nalezneme také divoký koutek, záhonky s bylinkami, živý plot z planě rostoucích keřů a bobulovin, mechové zahrádky, hmyzí hotely a mnoho dalšího.

Celý areál je doplněn informačními tabulemi. Tento komplex, a především samotný geopark, si klade za cíl zejména vzdělávat, ale také zaujmout a přiblížit živou i neživou přírodu v celé její bohatosti a kráse. Na vzdělání však mají právo všichni a nejen studenti gymnázia. Proto je geopark otevřen každý všední den od 8 do 15 hodin také veřejnosti.

Nikol Dobrá, septima (2011/12) Gymnázia Chotěboř

autor všech fotografií: Mgr. Tomáš Scholz

Podpořeno z programu Think Big




zprava: Mgr.  Jan Doucek, Mgr. Eva Jirsová a RNDr. Daniel Smutek
 


Mgr. Eva Jirsová - učitelka biologie
 

Mgr. Vladislav Smejkal - ředitel gymnázia
Eliška Pavlíková, starostka města Chotěboř
Ing. Tomáš Škaryd, radní Kraje Vysočina
Prezentace projektu Geopark Chotěboř. Matěj Man
Prezentace projektu Přírodní zahrada
Prezentace projektu Chotěbořská zeleň
RNDr. Daniel Smutek, geolog 






Předání certifikátu "Přírodní zahrada"

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vyrobte si domeček pro žáby

Hromada kamení

PROJEKT BASECAMP

Víkend otevřených zahrad na Gymnáziu Chotěboř