Páteční budkování

článek pro chotěbořský deník Chotěbořské Echo

Jak se dá strávit páteční odpoledne? Šestnáct studentů primy a sekundy Gymnázia Chotěboř a s nimi osm členů ČSOP Chotěboř společnými silami vyrobili a vyvěsili devět kusů budek pro špačky, rehky a sýkory. Akce byla plánovaná od podzimu, kdy jsme museli zajistit dřevo, nechat ho nařezat podle připravených nákresů nejběžnějších typů ptačích budek v SOU technickém v Chotěboři, zajistit pronájem pracovních dílen v ZŠ Buttulova … a už jsme mohli začít s výrobou!

Děti se do práce pustily s chutí a elánem a asi za hodinku a půl bylo hotovo. Teď ještě převézt budky ke Stromovce a začít s vyvěšováním, které také není tak jednoduché, protože třeba sýkora nesnese v okruhu minimálně třiceti metrů žádnou svoji příbuznou, zatímco špačci hnízdí rádi pospolu v koloniích.

Vyvěšením budek samozřejmě práce zdaleka nekončí, protože pozorování osídlení budek a jejich každoroční čištění nás bude zaměstnávat ještě po mnoho let. Tedy v případě, že budky na stromech zůstanou a nebudou odcizeny, či zničeny, jak se občas stává.

Aktivita studentů není jednorázovou záležitostí , ale je  to jedna s nepřeberných akcí v rámci ročního projektu studentů Ekoklubu Gymnázia Chotěboř, o které jsme Vás již dříve informovali. Projekt nese název „Chotěbořská zeleň“ a je podporován z Evropského sociálního fondu – OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Všichni jsme měli radost z vykonané práce a už se těšíme na naše nové ptačí nájemníky.
                                                            
Mgr. Eva Jirsová, Ekoklub Gymnázia Chotěboř

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vyrobte si domeček pro žáby

Hromada kamení

PROJEKT BASECAMP

Víkend otevřených zahrad na Gymnáziu Chotěboř